Doulapalvelut


Doulapalvelut
Doula tarkoittaa raskauden, synnytyksen ja vauvavuoden aikaista tukihenkilöä.
Suomen synnytys-, äitiys- ja perhekulttuuria leimaa usein yksinäisyys ja selviytymisen asenne. Ajatellaan, että on tarpeeksi ja riittävää,että raskaudesta ja synnytyksestä selviää hengissä. Viis siitä minkälaisilla haavoilla nainen on synnytyksen jälkeen tai siitä, jos hän törmää äitiyden ensimmäisiin kuukausiin yksin ja ns. kantapään kautta. Äidin tulisi olla onnellinen ja tyytyväinen koska sekä hän että vauva ovat hengissä.

Koulutettu doula on ehdottoman välttämätön tässä nykyisessä synnytyskulttuurissa jos tulevat vanhemmat haluavat säästyä synnytyksen sudenkuopilta ja helpottaa matkaansa vanhemmuuden ensi askelilla. Toisin sanoen jos he haluavat oppia muutenkin kuin vain kantapään kautta… Kanadassa toimiva doulajärjestö Cappa on kiteyttänyt ajatuksen seuraavasti:

Kokemukseni mukaan on karrikoidusti kolmenlaisia doula-asiakkaita: ensimmäinen ja suurin ryhmä on ne naiset, jotka ovat jollain tavalla, henkisesti ja/tai fyysisesti kolhiintuneet ensimmäisestä synnytyskokemuksestaan niin, että he ovat päättäneet tehdä ’kaikkensa’ jotta sama ei toistuisi uudelleen. Toinen ryhmä on ns. valveutuneet ensisynnyttäjät, jotka ovat lukeneet ja opiskelleet raskautta ja synnytystä niin paljon, että tietävät Cappan julisteen mahdollisuudesta. Kolmas ryhmä on Suomessa asuvat ulkomaalaiset – heille doula on jo tuttu käsite kotimaansa synnytyskulttuurista.

Kuitenkin, doulan palkkaa vain pienen pieni osa kakista suomalaisista synnyttäjistä. Miksi on näin? Koska yleisesti ottaen suomalaiset naiset luottavat siihen, että ’kyllä ne siellä sairaalassa osaavat hommansa ja auttavat sitten tarpeen vaatiessa’. Suomalaiset naiset eivät ole (vielä) heränneet seuraaviin tosiasioihin, 1) sairaalassa kätilöillä on kiire (monta synnyttäjää samaan aikaan), 2) synnytyksen aikana kätilö saattaa vaihtua useampaankin kertaan ja 3) usemmiten kätilö on synnyttäjälle täysin vieras henkilö (eli henkilökemiat eivät välttämättä kohtaa). Lisäksi naisille ei kukaan kerro siitä, mitä synnyttäminen oikeastaan on (kuten mitä naisen kehossa (ja mielessä) tapahtuu synnytyksen aikana, miten nainen voisi omalla toiminnallaan edessauttaa synnytyksen sujuvuutta ja mitä konkreettista puoliso voisi tehdä synnytyksen aikana, jotta synnytys sujuisi mahdollisimman sutjakkaasti). Tämän hetken synnytyskulttuurista puuttuu myös naisten positiivinen kokemuksellinen tieto siitä mitä synnyttäminen on ja miten ottaa haltuun äitiyden/isyyden ensimmäiset tuntemukset.

Summa summarum, palkkaamalla doulan jo heti esikoisen raskausaikana, ja huolimatta kaikista epäilyistä ja mututuntumista mitä päässäsi tai puolisosi päässä mahdollisesti pyörii, pystyt(te) ihan oikeasti vaikuttamaan siihen, millainen synnytyskokemuksestasi/kokemuksestanne tulee! Tämän huomaa mielestäni parhaiten puolisoiden kommenteista nimenomaan esikoisen syntymän jälkeen: järjestään jokainen on sitä mieltä, että doulan pitäisi olla lakisääteinen juttu synnyttäville pariskunnille.

Varaa sinäkin oma doulasi: tule Suomen Doulat ry:n doulailtaan! Lisätiedot tästä.

Taito rentoutua - se on meissä kaikissa!