TRE-stressinpurku

tretop

Trauma / Tension Release Exercise (TRE) on tehokas ja yksinkertainen menetelmä stressistä ja traumaattisista kokemuksista palautumiseen helppojen fyysisten liikkeiden avulla. Menetelmä lisää kehon ja mielen tasapainoa, sekä rentouttaa ja rauhoittaa. TRE on erinomainen seuraavien tilojen hoidossa:
– urheiluvammat
– Synnytyksistä jääneet fyysiset ja   psyykkiset jännitykset ja traumat
– tuki- ja liikuntaelinsairaudet
– leikkauksista jääneet jännitykset tai virheasennot
– onnettomuuksista jääneet jännitykset
– unettomuus ja stressiperäiset vaivat
– monet fyysiset tai psyykkiset traumat ja kehomuistiin jääneet vaivat

Stressi ja traumaattiset kokemukset vaikuttavat kehon ja mielen hyvinvointiin huomattavasti, mutta niiden vaikutuksista on mahdollista palautua. Stressaavat ja traumaattiset kokemukset saavat kehossa aikaan säikähdysrefleksin ja sokkireaktion, jotka aiheuttavat jännityksiä jalkojen, lantion ja vatsan alueen syvissä lihaksissa. Jos reaktiot eivät pääse purkautumaan nämä jännitykset muuttuvat pysyviksi jännityksiksi, kehollisiksi selviytymiskeinoiksi, jotka ajan mittaan voivat ilmetä erilaisina kipuina ja sairauksina.

TRE-menetelmä perustuu ihmisen biologiseen ja neurologiseen kykyyn palautua stressaavista tilanteista. Liikesarja saa kehossa aikaan tärinän, joka poistaa ylijännitystä lihaksista ja hermostosta. Traumaattisten ja stressaavien kokemusten aikana kehoon muodostuneet syvät jännitykset pääsevät TRE-harjoituksen avulla vapautumaan ja keho löytää takaisin luonnolliseen rentoon ja luottavaiseen tilaansa. Menetelmä on helppo oppia ja sen vaikutukset ovat välittömät.

Menetelmä kehittäjä, Tri David Berceli on kansainvälisesti tunnettu traumanhoidon asiantuntija. Hän on työskennellyt monilla maailman kriisialueilla ja opettanut menetelmää kymmenille tuhansille ihmisille. Menetelmän koulutus alkoi myös Suomessa vuonna 2009.

TRE-harjoituksia ohjataan yksilöllisenä stressin- ja traumanpurkuhoitona. Istunnon aikana tehdään liikesarja ja opetellaan tunnistamaan oman kehon jännitysmekanismit sekä tukemaan kehon vapautumista niistä. Menetelmä perustuu kehon omaan viisauteen ja kykyyn ohjata meidät sulkeutuneesta ja käpertyneestä tilasta takaisin avoimeen ja luottavaiseen tilaan. Avautumisprosessi tuo joskus esiin tukahdutettuja tunteita ja pelkoja, joiden kohtaamisessa ohjaaja auttaa. Muutamien käyntikertojen jälkeen asiakas voi jatkaa menetelmän käyttöä itsenäisesti kotona omien tarpeidensa mukaan.
TRE-harjoituksia ohjataan myös ryhmille. Menetelmä sopii erityisen hyvin stressaantuneille sekä sijaistraumatisoitumiselle altistuville ammattiryhmille, kuten sairaanhoitajat, ensihoitajat, sosiaalityöntekijät, palomiehet, poliisit jne. Ryhmäohjaus sisältää teoriaa aiheesta, ohjauksen liikesarjan toteuttamiseen sekä jakamista harjoitteiden vaikutuksista.
TRE-harjoitukset sopivat erittäin hyvin tueksi elämänhallintaan, erilaisiin terapiaprosesseihin sekä itsetuntemuksen ja kehotietoisuuden lisäämiseen.
TRE sopii melkein kenelle tahansa kun se ohjataan oikein. Jokin pitkälle edennyt vakava sairaus voi olla este. Muita esteitä voivat olla esimerkiksi alkuraskaus, fyysinen vamma joka rajoittaa liikkumasta, skitsofrenia, psykoosi tai muu vakava mielisairaus, vakava sydänsairaus tai pitkälle edennyt 1 tyypin diabetes.

Kirjallisuutta aiheesta:
David Berceli: The Revolutionary Trauma Release Process. Namaste Publishing, 2008.
Peter A. Levine: Kun tiikeri herää. Suom. Immo Pekkarinen. Traumaterapiakeskus, 2008.

Lisätietoja:

Trauma prevention www.traumaprevention.com
Suomen TRE-ohjaajat: TRE Finland www.trefinland.fi

Tulevista kursseista löydät lisätietoa TRE-kurssi sivulta.
Voit myös pyytää tarjousta erillisestä kurssista omalle ryhmällesi.

Ota yhteyttä: Anu 0407563007 tai anu@tilaaurinkoinen.fi

Taito rentoutua - se on meissä kaikissa!